SFATURI PRACTICE PENTRU ACHIZIŢIA APARATELOR DE AER CONDIŢIONAT.

   APARAT AER CONDITIONAT RECOMANDAT IN FUNCTIE DE SUPRAFATA DE CLIMATIZAT.Aparat aer conditionat optim in functie de suprafata de climatizat. Mai jos gasiti materiale de informare cu privire la ce putere de climatizare a aparatului de aer conditionat trebuie in functie de suprafata.

 Nu stim ce capacitate de racire / incalzire este optima in vederea achizitiei aparatelor de aer conditionat. Am creat acest mic tutorial de calcul al puterii de climitazare necesare aparatului de aer conditionat pentru avea un consum de energie optim.

Capacitatea sau puterea de racire / incalzire a aparatelor de aer conditionat este exprimata in BTU/h (British Thermal Units pe ora). Pentru a stabili necesarul de BTU/h si respectiv, capacitatea aparatului de aer conditionat de care avem nevoie, trebuie sa luam in calcul suprafata spatiului, inaltimea acestuia, si sa tinem cont de sursele generatoare de caldura (numarul de persoane, numarul de calculatoare, numarul de becuri, radiatoare, ferestre neizolate sau fara filtru UV) .

Formula de calcul pentru unitatea de masura BTU: suprafata(m²) x inaltimea camerei x 40 x 3,412 = BTU

Alegerea capacitatii aparatului de aer conditionat dupa suprafata camerei. (considerand inaltimea incaperii de 2,5 – 3m)

 Recomandare aparat aer conditionat pentru locuinte:

– intre 18 – 25 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h
– intre 24 – 35 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h
– intre 28 – 45 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h
– intre 40 – 50 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h
– intre 48 – 70 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h
– peste 80 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

 Recomandare aparat aer conditionat pentru birouri si spatii comerciale:

– intre 14 – 22 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h
– intre 20 – 30 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h
– intre 24 – 36 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h
– intre 33 – 55 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h
– intre 40 – 60 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h
– peste 80 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

 SFATURI ACHIZITIE TIP AER CONDIŢIONAT CLASIC SAU INVERTER.

   Mod functionare aer conditionat clasic(compresor ON/OFF)

Compresorul aparatelor de aer conditionat tip ON/OFF functioneaza cu o viteza constanta si maxima in acelasi timp. Pe masura ce compresorul porneste (ON) si apoi se opreste (OFF), temperatura creste si scade semnificativ.

   Mod functionare aer conditionat Inverter

Principala caracteristica a aparatelor de aer conditionat de tip inverter, este ca acestea isi schimba viteza de rotatie a compresorului pentru a veni in intampinarea cerintelor de temperatura care se doresc in spatiile unde sunt instalate. In modul racire sau incalzire, imediat ce unitatea porneste, compresorul functioneaza la capacitate maxima, astfel incat sa se ajunga repede la o temperatura confortabila. In acest moment, viteza de rotatie a compresorului se diminueaza, atingand viteza de rotatie optima pentru punctul de temperatura setat.

   Accesorii confort ale aparatelor de aer conditionat care contează în alegerea cumpărătorului:

Care sunt cele mai importante detalii tehnice pe care cumpărătorul trebuie să le ia în calcul la achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat?

   Cele mai importante caracteristici tehnice:

– sarcina termica (cati kilowati rece sau cald asigura aparatul)
– puterea consumata (consumul mediu anual kwh)
– tehnologia: Inverter sau On/Off
– nivelul de zgomot
– sistemul de purificare/filtrare/dezodorizare a aerului (filtre pentru eliminarea prafului, filtre antialergic, filtru Plasma, filtru Nano Carbon, filtre pentru eliminarea mirosurilor, fumului de tigara)
– directionarea fluxului de aer in incapere
– flexibilitate in instalare

   SFATURI PRACTICE

Chiar daca nu aveti un buget prea mare pentru investitia intr-un aparat de aer conditionat, nu cumparati un model subdimensionat deoarece acesta va trebui sa functioneze la turatie maxima.

Cel cu putere mai mare decat necesarul vizat poate functiona la turatie medie fara a provoca cheltuieli suplimentare.

Mare grija la achizitia tipului de aparat aer conditionat, chiar daca tehnologia inverter asigura o economie energetica de 30% fata de cele cu compresor clasic calculati timpul de folosire al aparatului intr-un an de zile pentru a face un calcul de amortizare a investitiei. Daca aparatul este folosit mai putin de 2 luni de zile (inclusiv incalzire) in timpul anului atunci recomandam momentan tehnologia clasica din cauza pretului piperat al inverterelor. Mai este valabila aceasta optiune doar anul acesta. De anul viitor Uniunea Europeana impunand producatorilor de echipamente climatizare doar productia de invertere si interzicerea importurilor de compresoare de tip vechi ON/OFF.

Utilizati cate un splitter pe fiecare camera si evitati montarea pe hol pentru a raci / incalzi mai multe camere in acelasi timp, deoarece veti consuma mai multa energie, iar randamentul aparatului va fi unul scazut.

   10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat

Un aparat de aer conditionat e un bun de folosinta indelungata si, dat fiind si pretul sau ridicat, e nevoie sa fiti bine informat inainte de a cumpara unul. Iata 10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat, astfel incat sa puteti face o achizitie adecvata nevoilor dvs.

   1. Capacitatea de racire

Optiunea pentru un aparat mai mic sau mai mare depinde de capacitatea de racire necesara, care se exprima in BTU/h sau KW. Capacitatea de racire pe care ar trebui sa o aiba aparatul achizitionat depinde de multi factori, detalii despre acest subiect gasiti in articolul Calcul BTU

De ce e necesar acest calcul?
Deoarece un aparat cu capacitate prea mare va avea un ciclu rapid de racire a aerului, fara a reusi sa elimine corespunzator excesul de umiditate din aer. In timp ce la un aparat cu capacitate prea mica ciclul de racire va fi indelungat, ceea ce inseamna suprasolicitarea lui. In plus, va usca excesiv aerul fara a reusi sa raceasca satisfacator.

   2. Consumul de energie electrica

Este un aspect important, pentru ca aparatul de aer conditionat face parte din categoria marilor consumatori. Mai multe detalii aici: Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat

Normele europene si progresele tehnologice in domeniul aparatelor electrocasnice au facut necesara introducerea a inca 3 clase energetice suplimentare A+, A++ si A+++.
Nu va lasati pacaliti de diferenta de pret dintre un aparat din clasa superioara si unul din clasa inferioara, pentru ca aceasta diferenta o veti amortiza in primul an de functionare. 
Cel mai avantajos din punct de vedere al consumului este un aparat cu tehnologie inverter care realizeaza o economie intre 30% si 60%, in functie de marca si model.

   3. Functiile aparatului de aer conditionat

Nivelul de confort depinde in mare masura de numarul de Functii de baza si Functii suplimentare cu care aparatul este dotat.

   4. Nivelul de zgomot

Se exprima in decibeli si se masoara atat pentru unitatea interioara, cat si pentru cea exterioara. Cereti vanzatorului sa va recomande un model de aparat de aer conditionat mai silentios.

   5. Marca aparatului de aer conditionat

O marca de prestigiu reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere, dar puteti opta si pentru pentru echipamente “noname”, fabricate, importate si distribuite de firme importante in domeniul aerului conditionat. Aceste aparate apar sub alta marca comerciala, la preturi mai mici, au piese mai slabe calitativ, dar cu caracteristici apropiate de marca mama.

Nu va lasati tentat de pret ca sa achizitionati aparate de aer conditionat “noname” pentru ca nu va ofera garantia calitatii si riscati sa nu gasiti piese de schimb in caz ca se defecteaza.

   6. Tipul de aparat de aer conditionat

Se alege aparatul potrivit in functie de scopul urmarit, de destinatia si caracteristicile spatiului ce trebuie racit/ incalzit, foarte util in acest sens fiind sfatul unui specialist.

   7. Termenul de garantie

Fiti atenti la garantia oferita, pentru ca este un indicator important al fiabilitatii produsului. Termenul de garantie pentru majoritatea aparatelor de aer conditionat este de 3 ani si de 5 ani pentru compresor. Dar un aparat de marca bine intretinut poate functiona pana la 8-10 ani.

   8. Montarea aparatului de aer conditionat

Unele echipamente au pretul montajului inclus in pretul de achizitie, altele nu. Montajul trebuie sa fie facut de o firma autorizata, altfel riscati pierderea garantiei. Mai multe detalii gasiti aici: Montarea aparatului de aer conditionat

   9. Designul aparatului

Design-ul aparatului de aer conditionat este un factor important, pentru ca infrumuseteaza si contureaza personalitatea spatiului interior. Alaturi de performanţele tehnice, producătorii propun diverse variante de finisaj şi de culoare, oferindu-va multiple posibilitati de alegere.

   10. Pretul

Desi foarte important, pretul nu ar trebui sa fie singurul criteriu in alegerea unui aparat de aer conditionat. Nu va lasati tentati de pret pentru a cumpara aparate ieftine care sunt depasite tehnologic, consuma mult sau nu ofera garantia unei bune functionari.

Dar nu cadeti nici in extrema cealalta, ahizitionand aparate de aer conditionat la preturi foarte mari. E posibil sa vreti sa le schimbati in citiva ani, cand vor fi lansate pe piata noile modele si tehnologii, mult mai economice si mai performante.

Luand in calcul acest e10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat puteti achizitiona produsul potrivit, care sa aduca cu adevarat un plus de confort in viata dvs.

Pentru produse aer conditionat vizitati pagina de pruduse
Pentru alte servicii de climatizare nu ezitati sa ne contactati !


Intreaga echipa DDC Aerclim este la dispozitia dvs. Nu ezitati sa ne contactati pentru informatii referitoare la produsele si serviciile noastre si pentru sfaturi in achizitionarea echipamentelor de climatizare. Sunati sau trimiteti un email si un specialist DDC Aerclim se va deplasa la fata locului.
telefon: 0761 482 391

email: aerconditionat.reparatii@gmail.com